Sikrede og usikrede lån

Sikrede og usikrede lån

april 5, 2018 Off By Arthur Gregory

Det finnes to typer lån. Et lån er med sikkerhet og et annet lån er uten sikkerhet. Lån med sikkerhet er det mest utbredte. Her gir bankene deg lån med sikkerhet i båter, skip, biler, bobiler, hytter og hus. Denne formen for sikkerhet betyr bare at hvis du selv ikke klarer å betale på lånet i tide og etter en forhåndsbestemt prosess kan banken tvangsselge sikkerheten. Pengene fra salget går til banken.

Lån uten sikkerhet er penger lånt til deg uten at du trenger å stille noen form for garanti gjennom ting du eier eller har tilgang til. Her er det kun et lån med deg som person som garanti.

Usikrede lån og svindel

Vi hører mye om usikrede lån i media. De blir ofte kaldt for forbrukslån og kredittkortlån. Personer som kommer i gjeldsproblemer har ofte fått problemer ved at de tar opp for mye av begge lånene kombinert med hverandre. Det er viktig å huske på at når du tar opp lån så skal du være ærlig og oppgi all din gjeld og all din inntekt. De som havner i gjeldsproblemer har ofte ikke oppgitt riktig informasjon til bankene. En person som har kommet opp i media er Tom på 58 år. Han tok opp kredittkort og billig forbrukslån hos 24 forskjellige banker og tilbydere hvor den totale gjelden til slutt ble 2,7 millioner kroner.

I den saken er det ganske opplagt at Tom svindlet bankene ved å oppgi uriktig informasjon. Politikere og annet kommer ofte da ut i media og sier at personer som tar opp for mye gjeld må hindres. Problemet med dette er at de heller må politianmeldes hvis de har svindlet til seg penger på uriktig informasjonsgrunnlag. Banker er kjent for å ta veldig liten risiko. I mediasakene er de fleste helt opplagte svindler da ingen banker vil gi ut så mye penger etter at personer allerede har fått veldig mye penger.

Hva er problemet med usikrede lån?

En av de største utfordringene med usikrede lån er at veksten er for høy. For høy vekst i utlån fra et år til det neste skaper helt ville tilstander. Hvis man begrenser veksten kan man få en mer stabil vekst og en bærekraftig vekst over tid.

Den enorme veksten i lån er et problem for bankenes soliditet. Banker har krav om hvor mye penger de må ha i egenkapital og på bok, i tilfelle. Låner de ut for mye av dette eller tar opp mer lån slik at det blir en skjevhet mellom hvor mye banken har i lån og hvor mye banken har i egenkapital må finanstilsynet si ifra. De er redde for at bankene skal låne ut for mye slik at de blir for lite solide.

Hvis for mange nordmenn tar opp for mye forbrukslån så kan det fort skade norsk økonomi. Jo mer penger som går bort fra økonomien i renten, jo mindre blir brukt på konsum.